Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą

Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą

Dziś o tym, że i w kuchni ważny jest zmysł małego ekonomisty. O tym, że nie wolno niczego marnować, i że z pozornych „resztek” można wyczarować naprawdę pyszne dania.

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem za bazę posłużyła mi porcja gotowanej wołowiny, z której przygotowałam wcześniej esencjonalny rosół. Mięso plus ugotowane warzywa stały się bazą nadzienia do delikatnych naleśników. Naprawdę pysznego i solidnego obiadowego dania.

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie „resztkowe” gotowanie ma jeszcze jeden plus, zajmuje zwykle mniej czasu niż przyrządzanie potraw od podstaw, przecież tu zawsze „coś” jest już ugotowane!

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 szt

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą

Agata, 26 listopada 2014

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto. W razie konieczności dolej nieco mleka/wody. Ciasto wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną patelnię (ok. 25 cm średnicy), smaż z obu stron. Sama smażę na patelni teflonowej, nie używam więc do smażenia dodatkowego tłuszczu.

Mięso zmiksuj ( w robocie kuchennym) z warzywami na gładką pastę. Dodaj do niej przecier pomidorowy, natkę pietruszki i odsączoną z zalewy fasolkę. Wymieszaj, przypraw do smaku.

Gotowym farszem nadziewaj naleśniki, obsmaż je następnie na oliwie, na złoto z obu stron, aby były chrupiące.

Zdjęcie - Ekonomia gastronomii czyli naleśniki z mięsem i fasolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów