Eintopf: wołowina i ziemniaki

Eintopf to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Z niemieckiego eintopf to po prostu "jeden garnek", w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem wywodzi się ono z biedy i niedostatku - takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.
W okresie III Rzeszy obowiązywał eintopfsonntag - w okresie jesienno-zimowym w pierwszą niedzielę miesiąca tradycyjny, droższy obiad musiał być zastąpiony eintopfem którego koszt musiał być niższy niż pół marki na osobę. "Zaoszczędzone" pieniądze miały być przekazywane na konto organizacji WHW i służyły jako wsparcie materialne dla potrzebujących. Całej akcji towarzyszyła propaganda socjalistyczna.
Nie przepadam za ziemniakami, zwłaszcza takimi w ich tradycyjnej formie. Jednak to danie mimo, że jest połączeniem najzwyklejszych ziemniaków i mięsa należy do moich ulubionych - może to smak dzieciństwa - moja mama robiła coś takiego i jest to po prostu pyszne. Ziemniaki poprzez pieczenie ich razem z mięsem i sosem nabierają takiego innego, ciekawego smaku.
Ziemniaki z mięsem - Laura
SKŁADNIKI:
Rozgrzać na dużej patelni olej i zrumienić na nim mięso. Dodać cebulę, pieczarki i czosnek, oprószyć solą i smażyć aż cebula zmięknie. Zmniejszyć ogień, dodać sproszkowaną paprykę i wszystko szybko wymieszać. Dodanie papryki tworzy zasmażkę, która bardzo fajnie zagęszcza sos - zbędne jest dodawanie mąki. Dodać koncentrat i podlać wodą (powinno mieć konsystencję gęstej zupy). Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.
Piec w piekarniku około półtorej godziny w temperaturze 200 stopni.
W okresie III Rzeszy obowiązywał eintopfsonntag - w okresie jesienno-zimowym w pierwszą niedzielę miesiąca tradycyjny, droższy obiad musiał być zastąpiony eintopfem którego koszt musiał być niższy niż pół marki na osobę. "Zaoszczędzone" pieniądze miały być przekazywane na konto organizacji WHW i służyły jako wsparcie materialne dla potrzebujących. Całej akcji towarzyszyła propaganda socjalistyczna.
Nie przepadam za ziemniakami, zwłaszcza takimi w ich tradycyjnej formie. Jednak to danie mimo, że jest połączeniem najzwyklejszych ziemniaków i mięsa należy do moich ulubionych - może to smak dzieciństwa - moja mama robiła coś takiego i jest to po prostu pyszne. Ziemniaki poprzez pieczenie ich razem z mięsem i sosem nabierają takiego innego, ciekawego smaku.

SKŁADNIKI:
- 40 dkg chudego mięsa wołowego bez kości
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 dkg pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Rozgrzać na dużej patelni olej i zrumienić na nim mięso. Dodać cebulę, pieczarki i czosnek, oprószyć solą i smażyć aż cebula zmięknie. Zmniejszyć ogień, dodać sproszkowaną paprykę i wszystko szybko wymieszać. Dodanie papryki tworzy zasmażkę, która bardzo fajnie zagęszcza sos - zbędne jest dodawanie mąki. Dodać koncentrat i podlać wodą (powinno mieć konsystencję gęstej zupy). Doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem.

Piec w piekarniku około półtorej godziny w temperaturze 200 stopni.