Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami

Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami

                      Kolejna dżemowa wariacja z truskawkami i rabarbarem. Tym razem w roli dodatków wystąpiły: rodzynki, cynamon i goździki. Wyszło naprawdę bardzo smacznie :). Pysznie z naleśnikami i pysznie wyjadany ze słoika łyżeczką ;).

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*350g cukru

*0,5 kg truskawek

*1 kg rabarbaru

*laska cynamonu (dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu)

*2 garście rodzynek

*3 goździki

*można dodać Żelfix

 

Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Truskawki umyć, odszypułkować. Do garnka o grubym dnie wrzucić owoce, cukier, laskę cynamonu, rodzynki i goździki. Gotować w trzech turach po 15-25 minut (ja gotowałam tyle minut każdego dnia,  zajęło mi to 3 dni). Można dodać Żelfix, wtedy dżem będzie gotowy tego samego dnia. Po ugotowaniu wyjąć laskę cynamonu.

Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Ostudzić. Zjadać , np z naleśnikiem:).

Smacznego!

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 

Kategorie przepisów