Dżem z rabarbaru, truskawek z cynamonem i rodzynkami
Kolejna dżemowa wariacja z truskawkami i rabarbarem. Tym razem w roli dodatków wystąpiły: rodzynki, cynamon i goździki. Wyszło naprawdę bardzo smacznie :). Pysznie z naleśnikami i pysznie wyjadany ze słoika łyżeczką ;).
Składniki:
*350g cukru
*0,5 kg truskawek
*1 kg rabarbaru
*laska cynamonu (dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu)
*2 garście rodzynek
*3 goździki
*można dodać Żelfix
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę. Truskawki umyć, odszypułkować. Do garnka o grubym dnie wrzucić owoce, cukier, laskę cynamonu, rodzynki i goździki. Gotować w trzech turach po 15-25 minut (ja gotowałam tyle minut każdego dnia, zajęło mi to 3 dni). Można dodać Żelfix, wtedy dżem będzie gotowy tego samego dnia. Po ugotowaniu wyjąć laskę cynamonu.
Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Ostudzić. Zjadać , np z naleśnikiem:).
Smacznego!