Dżem z jagód i czerwonego wina
Ten dżem bardzo przypadł nam do gustu. Znika w zastraszającym tempie, bo doskonale pasuje do gorących, chrupiących tostów. Aromatyczny, winny, o mocnym smaku jagód. Ma konsystencję galaretki. Niedługo posłuży jako składnik pysznego, zimnego, jagodowego deseru. ;-)
Dżem z jagód i czerwonego wina / 3 słoiki 250 ml
1/2 kg jagód (mogą być też jeżyny)
1 torebeczka żelfixu 2:1
1/2 kg cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii l. łyżeczka cukru waniliowego
ok. 100 ml czerwonego wytrawnego l. półsłodkiego wina
Owoce wsypuję do garnka, wlewam 800 ml zimnej wody i podgrzewam. Po zagotowaniu gotuję je przez 4-5 minut.
Przecedzam przez gęste sito (nie przecieram) tylko czekam, aż spłynie sok.
Odmierzam 750 ml soku, mieszam z żelfixem i zagotowuję.
Wsypuję cukier, wanilię i gotuję przez 3 minuty na dużym ogniu.
Zdejmuję z ognia, mieszam z winem. Przelewam do suchych słoików, które po zamknięciu ustawiam do góry dnem.
* źródło - czasopismo "Kuchnia"