Dżem z dyni z gruszką

W tym roku ogarnęło mnie dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos dyniowy do pizzy, bułeczki dyniowe, makaron z sosem dyniowym, teraz czas na dżem z dyni.
Dżem z dyni z gruszką
Upieczoną dynię kroję dosyć drobno, wrzucam do rondla, podlewam odrobina wody. Dynia dusi się około pół godziny, kiedy dodaje obrane i pokrojone gruszki oraz cukier. Wrzucam cynamon i goździki - a dokładniej zawijam je w tobołek z gazy, żeby potem łatwiej wyjąć. Wszystko razem gotuje się do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmuję tobołek, przekładam do słoików i pasteryzuje w piekarniku.
Dżem z dyni z gruszką
- 1,5kg upieczonej dyni
- 3 gruszki konferencje
- 3 cm kory cynamonu
- 8 łyżek cukru
- 5 goździków
