Dżem z czarnej porzeczki


- Wynik: 150
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 2h 00 min
Końcówka sezonu na czarną porzeczkę. Teraz owoce są najlepsze, czerpały słońce przez cały lipiec a ich smak jest wspaniały. Całe to bogactwo koniecznie trzeba zatrzymać na zimę. Dżem z czarnej porzeczki jest niezbędny do tego ciasta jak i do wszystkich bardzo słodkich wypieków gdyż idealnie przełamuje smak.
Ilość cukru w dżemie jest sprawą indywidualną. Ja wolę raczej kwaśne dżemy dlatego na 3 kg owoców czarnej porzeczki daję tylko 1 kg cukru.
Składniki- czarna porzeczka - 3 kg
- cukier - 1 kg
Owoce obrać z korzonków i liści, przepłukać. Umieścić w garnku i zasypać cukrem. Odstawić na 2-3 godziny, aby puściły sok. Po tym czasie powstawić garnek z owocami na gazie i zagotować. Zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić, odstawić wieczkiem do dołu.
Smacznego:)