Dżem z aronii, jabłek i gruszek wg siostry Anastazji

Dżem z aronii, jabłek i gruszek wg siostry Anastazji

Zdjęcie - DŻEM Z ARONII, JABŁEK I GRUSZEK WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI - JAM  FROM CHOKEBERRY, APPLES AND PEARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciamidżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji

Smaczny, prosty i uniwersalny dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji to samo zdrowie. Ma mnóstwo witaminy C oraz ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy. Dżem z aronii z dodatkiem jabłek i gruszek jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny nadaje mu kwaskowatości. Tak przygotowana aronia jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięsa, pieczywa, kremów i deserów :-).


Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg gruszek
  • 1 kg winnych jabłek
  • 1/2 kg drobnego cukru
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Szklanka - 250 ml

Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godzinę. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kostkę gruszki i po chwili - pokrojone plasterki jabłka. Zagotować.

Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po około 10 minutach odstawić na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc).

Następnie ponownie smażyć tak długo, aż jabłka i gruszki się rozgotują. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki jeszcze gotować 15 minut.


Zdjęcie - DŻEM Z ARONII, JABŁEK I GRUSZEK WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI - JAM  FROM CHOKEBERRY, APPLES AND PEARS - Przepisy kulinarne ze zdjęciamidżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji

Smacznego!


Zapraszam również na: Frużelina truskawkowa


DŻEM Z ARONII, JABŁEK I GRUSZEK WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJIDŻEM Z ARONII, JABŁEK I GRUSZEK WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI

Kategorie przepisów