Dżem truskawkowy z ksylitolem


Sezon na przetwory się rozpoczął. Czym posłodzić domowe konfitury i dżemy? Tradycyjny cukier posiada wysoki indeks glikemiczny, jest bardzo kaloryczny, stymuluje w organiźmie procesy zapalne, wiadomo - "biała śmierć". Możemy jednak delektować się słodkościami, a słodycz płynącą z domowych przetworów uczynić zdrową i wartościową. Wystarczy cukier zamienić na ksylitol. Zapraszam na pyszny dżem truskawkowy. Najsmaczniejszy jest ten długo wysmażany, taki jaki robiły nasze mamy i babcie. Gdy użyjesz odpowiednio dużego rondla, woda szybko odparuje i uporasz się z przygotowaniem dżemu w 3 godziny. Jeśli nie przeszkadza Ci obecność cukru w dżemie użyj go w proporcji do ksylitolu jak 1:1.
Składniki:

1,2 kg truskawek
300 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Małe przekroić na pół, większe na ćwiartki lub ósemki. Truskawki umieścić w rondlu, w którym będziemy je smażyć. Zasypać ksylitolem, dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
- zagotuj całość i rozpocznij wysmażanie. Na początku temperatura płyty może być wyższa i mogą swobodnie "bulgotać", jednak tak by nie wykipiały. Gdy zaczną powoli gęstnieć, temperaturę zmniejszyć i zamieszać dżem od czasu do czasu. Im dłużej wysmażany, staje się gęściejszy. Skończyłam wysmażanie po 2,5 godzinie, gdy część truskawek całkowicie się rozgotowała. Zdjąć szumowiny. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny
- napełnić wyparzone i wysuszone słoiczki gorącym dżemem. Zrobiłam zaledwie 3 słoiczki na bieżące spożycie, także ich nie pasteryzowałam. Jeśli robisz większą ilość na zimowe zapasy trzeba je zapastryzować. W garnku wyścielonym papierowym ręcznikiem ustaw słoiczki i zalej do 3/4 wysokości wodą. Doprowadź wodę do wrzenia tak by ledwie"pyrkała" i pasteryzuj 10-15 minut. Gorące wyjmij i postaw na wieczkach do wystudzenia
