Dżem rabarbarowo-różany


Sezon na rabarbar jeszcze trwa i naprawdę warto z niego skorzystać. Świetne są zwykłe rabarbarowe dżemy, ale też takie z różnorodnymi dodatkami. Wśród nich szczególnie dobrze sprawdza się róża. Bardzo pasuje do rabarbaru i podkreśla jego smak. Dżem niesamowicie pachnie i obłędnie smakuje.
Dżem rabarbarowo-różany
- 1,7kg rabarbaru
- 550g cukru
- 7 łyżek jadalnych płatków róży
- 120ml wody różanej
- 1 łyżka likieru różanego
1) Rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
2) Dodać pozostałe składniki i gotować bez przykrycia przez 1 godzinę 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3) Przełożyć do wyparzonych słoików.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut