Dżem agrestowo-truskawkowy

Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to Mama robiła taki dżem agrestowo-truskawkowy, a potem przestała, nie wiem dlaczego;(
Ja postanowiłam go odtworzyć i smak mnie nie zawiódł, chociaż jest inny niż z zielonego, takiego jeszcze nie dojrzałego agrestu. Za rok zrobię kolejne podejście z zielonym w roli głównej.
Swój zrobiłam z czarnego, zerwanego w miniony poniedziałek u Mamy, truskawki wzięłam z zamrażarki - udało mi się zamrozić około 6 kg, więc skubnęłam ten 1 kg.
A przepis z Kuchni Polskiej wydanie XIII poprawione - Warszawa 1968 rok
Składniki:
Przygotowanie:
Skoro dżem jest wyjątkowy, smak mojego dzieciństwa, to i słoiki wyjątkowe, prosto z Owocowego Domu.
Smacznego;)
p.s. jak Komuś przeszkadzają pestki, to można przełożyć dżem na sito i go przetrzeć. Ja tego nie robię, w tym dżemie i zwykłym agrestowym nam to nie przeszkadza;)
Zapraszam także na Dżem z agrestu
Ja postanowiłam go odtworzyć i smak mnie nie zawiódł, chociaż jest inny niż z zielonego, takiego jeszcze nie dojrzałego agrestu. Za rok zrobię kolejne podejście z zielonym w roli głównej.
Swój zrobiłam z czarnego, zerwanego w miniony poniedziałek u Mamy, truskawki wzięłam z zamrażarki - udało mi się zamrozić około 6 kg, więc skubnęłam ten 1 kg.

A przepis z Kuchni Polskiej wydanie XIII poprawione - Warszawa 1968 rok

Składniki:
- 1 kg agrestu
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
Przygotowanie:
- owoce umyć odsączyć - agrest obrać z szypułek i ogonków, truskawki z szypułek, albo jak ja wyjąć z zamrażarki
- połowę owoców, które mają być użyte na dżem zmiażdżyć, zasypac cukrem i zostawić na kilka godzin
- gotować na łabym ogniu aż masa zacznie gętnieć, wówczas dodać resztę całych owoców i gotować, w czasie gotowanie mieszać
- dżem uważać za gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie
- gorący dżem kłaść do słoików, ja swoje zapakowałam w słoiki Weck-a, więc musiałam dodatkowo zapasteryzować, jeśli nakładacie je do zwykłych zakręcanych słoików typu twist, wystarczy dobrze zakręcić, zostawić do ostygnięcia
- przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu

Skoro dżem jest wyjątkowy, smak mojego dzieciństwa, to i słoiki wyjątkowe, prosto z Owocowego Domu.
Smacznego;)
p.s. jak Komuś przeszkadzają pestki, to można przełożyć dżem na sito i go przetrzeć. Ja tego nie robię, w tym dżemie i zwykłym agrestowym nam to nie przeszkadza;)
Zapraszam także na Dżem z agrestu