Dyniowo-tymiankowe supełki

Dzisiaj proponuje wam słoneczne bułeczki śniadaniowe. Smacznego na dobry początek dnia :)
Dyniowo-tymiankowe supełki
Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni (myślę że ok 200g wystarczy) obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko, tymianek. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części -mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Dyniowo-tymiankowe supełki
- 1/2 szklanki musu z dyni
- 7g suchych drożdży
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 żółtko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni (myślę że ok 200g wystarczy) obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko, tymianek. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części -mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
