Dyniowe whoopie pies

Dyniowe whoopie pies
Zdjęcie - Dyniowe whoopie pies - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe whoopie pies - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Whoopie pies czyli dwa małe ciastka, chociaż bardziej płaskie babeczki przekładane kremem. Dzisiaj mam dla Was wersję dyniową, chociaż na pewno pokaże Wam jeszcze wersję czekoladową i nie tylko. Bardzo mi i moim znajomym zasmakowały, więc jestem pewna, że Wam też. Smakuje nawet osobom, które nie lubią potraw z dynią. Koniecznie spróbujcie!!! :-)

Składniki na ciastka:


  • 1 kostka masła (200g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka przyprawy dyniowej

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem do połączenia składników. Dodajemy puree i jajko, a następnie miksujemy. Resztę składników (suche składniki) mieszamy w oddzielnej misce łyżką do połączenia. Suche składniki dodajemy do masy maślano - dyniowej i miksujemy tylko do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką formujemy ciastka i trochę je spłaszczamy łyżką (ciastka tylko troszkę się rozjadą). Pieczemy ok. 10-12 minut, ciastka będą miękkie trochę przypominające babeczki.
Składniki na krem:
  • 300g philadelphia
  • 70g masła
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru (do smaku)
Masło i philadelphia muszą być wyjęte ok. 2h wcześniej, aby osiągnęły temp. pokojową.
Masło i philadelphię miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier i miksujemy, aż wszystko się połączy.
Nakładamy krem na połowę ciastek (ja to zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego), a następnie przykrywamy resztą ciastek.

Kategorie przepisów