Dyniowe placuszki na śniadanie

Dyniowe placuszki na śniadanie

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekkie, puszyste, w optymistycznym, pomarańczowym odcieniu. Przed Wami kwintesencja wczesnej jesieni (zaraz, to już?!)- śniadaniowe placuszki z dynią.

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynia to niezwykle uniwersalny składnik. Świeżą wystarczy pokroić na kawałki (wyjąc z nich pestki lub nawet pozostawić z nimi) i wstawić na piekarnika nagrzanego do 200 oC na około 20 minut (w zależności od gatunku i wielkości kawałków). Gdy dynia jest miękka jak masło, wyjmujemy ją, studzimy i łyżką oddzielamy ewentualne pestki i skórkę.  Miąższ miksujemy i już! Puree z dyni gotowe! Teraz możecie dodać je do risotta, ciasta czy placuszków właśnie!

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 placuszków.

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe placuszki na śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Przygotuj puree z dyni wg. przepisu w opisie powyżej.

W misce połącz mleko z jajkiem, puree z dyni esencją waniliową i cukrem. Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Smaż z obu stron, na lekko brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego.

Kategorie przepisów