Dyniowe kluski śląskie
Lubicie kluski śląskie? Ja bardzo!
Szczególnie takie z gulaszem albo po śląsku z roladą i kapustą #rozmarzona .
Dziś mam dla Was przepis na kluski śląskie z dodatkiem dyni.
Idealne zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Z masłem oraz cukrem albo pachnącym, gorącym gulaszem.
Robi sie je błyskawicznie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* obrane ziemniaki ( mączyste )- 500 g
* puree z dynii ( gęste ) – 150 g
* żółtko – 1 szt
* mąka ziemniaczana – ok. 150 g
* sól – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy.
Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy.
Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto.
Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty.
Smacznego!