Dyniowe kluski śląskie
Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na smak dynia nie ma zbyt wielkiego wpływu, ale dodatek karotenu w sezonie jesienno-zimowym jest jak najbardziej w cenie.
Na blogu gościły już kopytka dyniowe, dyniowe szpecle, dyniowe knedle z jeżynami i leniwe dyniowe, a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania.
Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie.
Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie?
Składniki:
800 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 kopiaste łyżki puree z dynii
1 jajko - opcjonalnie
Wykonanie:
- puree z dynii przygotować wg tego przepisu
- ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, by wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając wyjęte ziemniaki, puree z dynii i jajko. Bez jajka też się udadzą
- formować okrągłe kluseczki, w każdej palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić dziurkę
- wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną gotować jeszcze chwilę, aż wyraźnie urosną
- podałam ze schabem w sosie chrzanowym (przepis tutaj) i sałatką z czerwonych buraczków (przepis tutaj)