Dyniowe cream brulee

Dyniowe cream brulee

Zdjęcie - Dyniowe cream brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na weekend dyniowy tym razem w postaci cream brulee słodkie , kremowe i z pyszną chrupiąca skorupką pachnące przyprawami korzennymi i tego właśnie mi było trzeba dla smaku i duszy. Polecam 

Zdjęcie - Dyniowe cream brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny 

na trzy porcję 

  • 1 szklanka pure z dyni (250 ml)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu otarta skórka z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego lub 2 łyżki stevi 
  • 2 żółtka 

ponadto 

  • 3 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego 

Do rondelka przelać śmietanę dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny - gdy śmietana będzie gorąca, ale jeszcze nie zacznie się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić. Do miski przełożyć pure z dyni dodać żółtka i wymieszać z przyprawami, ale nie ubijać. 

Śmietanę przecedzić przez sito, następnie do pure dodać sok z cytryny oraz powoli wlewać śmietanę -mieszając do połączenia składników. 

Do kokilek przelać masę , piekarnik rozgrzać do 130 C wstawić kokilki na blachę i wypełnić ją woda do połowy wysokości kokilek.

Piec ok 50 minut aż masa się zetnie a środek będzie wyglądał na jeszcze półpłynny . Wyjąć z piekarnika uważając aby się nie oparzyć zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do lodówki i zostawić je tam na noc.

 Przed podaniem każdą porcję posypać łyżeczką cukru i przypalać go przy użyciu palnika do tego przeznaczonego. 

Smacznego 

Zdjęcie - Dyniowe cream brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe cream brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe cream brulee - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do ,,festiwalu dyni,, na blogu u Bea w kuchni 

Kategorie przepisów