Dyniowe ciasteczka pajęczyna

Dyniowe ciasteczka pajęczyna

Zdjęcie - Dyniowe ciasteczka pajęczyna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Ciasteczka na Halloween z dodatkiem dyni, im cieńsze tym bardziej kruche, grubsze bardziej miękkie polecam zwłaszcza dla dzieci choć nie tylko.

 Na ok 40 ciastek 

  •  250 g masła 
  • 1 jajko 
  • 50 g pure dyniowego
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 350 g mąki pszennej

Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem dodać jajko i pure z dyni oraz  przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki by się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , podsypując mąką i wykrawać krążki. Wykrojone ciastka łożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 10-15 minut  do zrumienienia się czas pieczenia zależy od grubości ciastek..

lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 

Białko wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o grubości końcówki 0,2 mmm . Wyciskać lukier na wystudzone ciastka i pozostawić do stwardnienia lukru. 

 drugi lukier

  • 1 białko 
  • ok 300 g cukru pudru 
  • barwnik czarny  w paście 

 Przygotować jeszcze raz taką samą porcję lukru dodając barwnik i przełożyć do rękawa cukierniczego z taką samą tylką i zrobić wzorek pajęczyny - pozostawić do wyschnięcia. 

Smacznego 

Zdjęcie - Dyniowe ciasteczka pajęczyna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dyniowe ciasteczka pajęczyna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów