Dynia pieczona z marchewką

Jeśli jesteście fanami dyni, to ten przepis na pewno Was zachwyci. Dynia pieczona z marchewką w miodowej glazurze. Szybki i smaczny pomysł na danie z dyni.
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 25 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Dynię obrać, pokroić na kawałki, marchewkę w talarki, cebulę w krążki.
- Oliwę połączyć z musztardą, miodem i wymieszać z przygotowanymi warzywami.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Można odstawić na 30 minut.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 1 godzinę lub do miękkości warzyw.
- Posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi i posypać posiekaną natką.
- Podawać na ciepło.
Smacznego ?