Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem

Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem

Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To jeden z moich ulubionych przepisów na dyniowy przysmak. Prosty i smaczny. Upieczoną dynię można podawać z dodatkiem pieczywa jako samodzielny posiłek lub wykorzystać ją do przygotowania innych dań. Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: ok 1-1,5 kg dyni, 2-3 ząbki czosnku, gałązka świeżego rozmarynu, gruba sól, 2-3 łyżki oliwy

Wykonanie: Jeśli chcemy wykorzystać dynię do słodkich wypieków pieczemy ją bez dodatków.

Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć pestki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Dynię ułożyć skórką do blaszki. Posypać gruba solą, obłożyć czosnkiem i gałązkami rozmarynu. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości /45-60 minut/. W pod koniec pieczenia blaszkę można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu usunąć skórkę. Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dynia pieczona z czosnkiem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów