Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady

Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady

Zdjęcie - Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady dzięki dodatkowi oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia dłużej zachowuje świeżość i jest bardziej wilgotna. Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. I jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.

Składniki na dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady:

  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 290 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 180 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Polewa z białej czekolady:

  • 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
  • 2 łyżeczki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Zdjęcie - Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady?

Uwaga: jajka temperatura pokojowa!

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo i powoli, po jednej łyżce, dodawać cukier, miksując na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie gęsta, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksować przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz wlewać cienkim strumieniem rzepakowy olej Kujawski cały czas miksując.

Połowę ciasta na dwukolorową babkę odlać do drugiej misy, dodać kakao i wymieszać dokładnie.

Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne. Zamieszać patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni w trybie “góra-dół”. Ciasto piec przez ok. 50-55 min. do suchego patyczka. Dwukolorową babkę ostudzić.

W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem Kujawskim, wymieszać dokładnie i polać ostudzone ciasto.

Dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady udekorować orzechami włoskimi.

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 65 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów