Dutch Baby czyli pieczony naleśnik

Dutch Baby czyli pieczony naleśnik

Zdjęcie - Dutch Baby czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jedliście pieczonego naleśnika ? Ja robiłam po raz pierwszy. Bardzo nam smakował, na pewno będziemy robić częściej, bo to fajna alternatywa dla zwykłych naleśników. Podstawą tutaj jest dobrze nagrzany piekarnik i dobrze rozgrzana patelnia najlepiej żeliwna. Robi się go szybko i sam piecze się w piekarniku :-) Polecam u mnie wersja z mąką pszenną razową. Przepis wypróbowałam ten (klik). Miłego dnia :-)

Patelnia średnica około 20 cm

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • cukier puder do posypania
  • owoce jako dodatek


1. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wkładamy do niego patelnię żeliwną, aby mocno się nagrzała.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera. Miksujemy do ich połączenia się. Ciasto ma być lejące.
3. Rozgrzaną patelnię wyjmujemy z piekarnika, dajemy na nią olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści, rozprowadzamy go po dnie patelni i po bokach.
4. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Naleśnik powinien nabrać złocistego koloru. Podajemy ciepły, oprószony cukrem pudrem. Możemy dodać owoce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Dutch Baby czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dutch Baby czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dutch Baby czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dutch Baby czyli pieczony naleśnik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów