Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis

Duszona kaczka z oliwkami na pierwszy rzut oka nie wydaje się być prostym daniem. Początkujący domowi kucharze często unikają tego rodzaju mięsa, myśląc, że jego przygotowanie przerośnie ich możliwości. Ja jednak uważam inaczej. Nie należy bać się dobrych, rodzimych składników. Szczególnie duszone mięsa nie powinny sprawiać większych trudności. Warto jednak pamiętać o dobrym sprzęcie, takim jak patelnie, czy garnki. Bez nich uzyskanie wysokiej jakości potraw może okazać się trudniejsze.
Wróćmy jednak do samego przepisu. Duszona kaczka w oliwkach to potrawa z zaledwie kilku prostych składników i świeżych ziół. To jedno zdanie o tym daniu zawiera całą kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej i naszej rodzimej, tej babcinej, którą ja osobiście pamiętam z dzieciństwa. Nie mówię tu oczywiście o samych oliwkach, ale tej pięknej prostocie wykonania, świeżości i jakości składników.
Wyobraźcie sobie – pachnący tymianek, aromatyczny rozmaryn, złociste udka kaczki i pełne smaku oliwki – brzmi pysznie, prawda? Danie to polecam z makaronem pappardelle.
Duszona kaczka z oliwkami Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 1 hr Czas Całkowity 1 hr 10 mins
Danie pachnące świeżymi ziołami. Pożywne, eleganckie i pełne smaku.
Rodzaj Dania: Danie główne Kuchnia: Kuchnia śródzeimnomorska, Mięsne Ilość Porcji: 4 os.
Składniki
- 4 udka kaczki ok 1kg
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub półsłodkiej
- 100 g oliwek kalamata lub czarnych
- 50 g masła
- 125 ml białego wina półwytrawnego
- 35 ml oliwy
- sól
- pieprz
do podania:
- makaron pappardelle
Przygotowanie krok po kroku
-
W rondlu rozgrzej oliwę i zrumień mięso z każdej strony.
-
Wyjmij zrumienione mięso z garnka. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklij. Wlej wino i zredukuj je.
-
Włóż do garnka mięso i zalej je wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprósz mięso lekko solą i pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełnij płyny.
-
Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj odsączone z zalewy oliwki.
-
Gdy mięso jest już miękkie, można umieścić je na 5 minut pod grillem, aby zrumienić skórkę (tak zrobiłam z kaczką ze zdjęcia).
-
Po wyjęciu mięsa spod grilla dodaj zimne masło i wymieszaj do połączenia się składników sosu. Ewentualnie dopraw do smaku.
-
Podawaj z makaronem.
Zobacz inne przepisy na dania z drobiu
Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis
Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
Sznycel drobiowy w koprze włoskim z warzywami strączkowymi
Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków
Krokiety z mięsem kurczaka po meksykańsku
Zupa krem z kurczaka
Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata
Kokosowa zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
Pieczone orzotto z kurczakiem i prawdziwkami
Kurczak marsala
Kurczak satay z azjatycką sałatką makaronową
Grillowany kurczak w gorczycy ze szpinakiem i jajkiem
Orzechowy pieczony kurczak na zielonej sałacie z groszkiem
Sałatka z makaronem soba i grillowanym kurczakiem
Pełnoziarniste paluchy z mielonym indykiem i warzywami
Piersi kurczaka z winogronami i figami
Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce
Kurczak pieczony w cytrusach
Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka
Kaczka po wietnamsku