Duńska sałatka śledziowa

Duńska sałatka śledziowa

Chociaż na pierwszy rzut oka sałatka ta wygląda bardzo tradycyjnie (śledzie, korniszony, jabłko), to jednak przyprawa curry nadaje tu intrygującej nuty. Duńczycy lubią curry, a dzięki dalekomorskim wyprawom, orientalne przyprawy gościły na ich stołach już w XIX wieku. Sądzę, że ta wyrazista w smaku, lekko orzeźwiająca i sycąca sałatka znakomicie wpisuje się także w nasze polskie smaki :) My polubiliśmy :)

Zdjęcie - Duńska sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DUŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
6-8 filetów śledziowych,
1 duże jabłko,
2/3 szklanki małych korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe,
½ czerwonej cebuli,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz,
koperek lub natka pietruszki

Filety śledziowe, jeśli są solone, moczyć przez noc w mleku lub w zimnej wodzie. Cebulę posiekać, obrane jabłka pokroić w kostkę, a korniszony w grube plasterki (w przypadku normalnej wielkości ogórków konserwowych – również w kostkę. Natkę lub koperek posiekać. Śledzie pokroić na kawałki i wszystko razem umieścić w misce. Jogurt wymieszać z majonezem i curry, doprawić solą i pieprzem (sól można pominąć, jeśli śledzie są dość słone). Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać. Schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.


(pomysł podpatrzony u Green Plums)

Zdjęcie - Duńska sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów