Łosoś grillowany na dwa sposoby

Łosoś grillowany na dwa sposoby

Ostatnio skupiamy się raczej na grillowaniu ryb niż mięs, a ten łosoś był zdecydowanie strzałem w dziesiątkę.

Przepis 1 - składniki:

steki z łososia

1 papryczka chilli

sok i skórka starta z 1 lemonki

pół pęczka kolendry

sól, pieprz

szklanka oliwy z oliwek

Papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobniutko, wymieszaj z oliwą, sokiem i skórką z lemonki. Steki z łososia posól i popieprz, następnie dokładnie nasmaruj przygotowaną marynatą. Najlepiej zrobić to bezpośrednio na folii aluminiowej (zawsze matową stroną do wierzchu). Gotowe steki dokładnie zawiń i grilluj około 10-15 minut z każdej strony (zależy od wielkości).

Przepis 2 - składniki

steki z łososia

sól, pieprz

pęczek koperku

oliwa z oliwek

Łososia posól i popieprz, polej oliwą na folii podobnie jak w poprzednim przepisie, obłóż koperkiem i dokładnie zawiń. Grilluj jak wyżej.

Zdjęcie - Łosoś grillowany na dwa sposoby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łososia podałam z ziemniakami pieczonymi w żarze (zawijam ziemniaki w folię i piekę około 30-50 minut) oraz grillowanymi warzywami - bakłażanem, cukinią, i czerwoną cebulą.

Kategorie przepisów