Drożdżowy wieniec z tymiankiem, czosnkiem i kminkiem
 
            Przygotowując dzisiejszy wpis, naszło mnie piękne wspomnienie odległych, sobotnich poranków, kiedy wraz z siostrą na bosaka maszerowałyśmy z uśmiechem na zaspanych buziach do kuchni. Cel był jeden - śniadanie do łóżka dla rodziców. I choć zwykle składało się ono z kromki chleba z masłem i ciepłej kawy, czułyśmy się tak jakbyśmy przygotowywały najwspanialszą ucztę. Powód do celebracji poranka był niezwykły - kolejny wspólny weekend z rodziną.
 
 Dziś zatopiona w tym wspomnieniu zapraszam Was do stołu z moich dziecięcych marzeń. Zapraszam Was na ciepłą kawę i pachnący drożdżowy wieniec. Okazja jak niezwykła - rodzina w komplecie. 
  
 
  
 Składniki:
Ciasto 6g suchych drożdży / lub 25g świeżych 
3/4 szklanki ciepłego mleka 
50g cukru 
280g mąki pszennej 
1 jajko 
60g roztopionego, ostudzonego masła 
szczypta soli
 łyżka oleju 
 
 Wnętrze 
2 ząbki czosnku 
3 łyżki suszonego tymianku 
2 łyżeczki całego kminku 
2 łyżki masła 
3 łyżki oleju
 
  
 
  
 
  
 
 Jajka miksujemy z cukrem i letnim mlekiem. Suche drożdże łączymy w misce z mąką, następnie dodajemy wcześniej połączone mokre składniki, przestudzone masło oraz szczyptę soli. Składniki wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Gdy przestanie się kleić do rąk dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy jeszcze przez moment. Zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. 
 / Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży zalewamy je 2 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły. Zaczyn dodajemy do połączonych mokrych i suchych składników. Możliwe, że w tej wersji będzie potrzeba dodania większej ilości mąki / 
 Zioła, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem łączymy w szklance z olejem i masłem. 
 Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy masą ziołową. Ciasto zawijamy dłuższym bokiem w roladę. Zawinięte ciasto rozcinamy wzdłuż ostrym nożem na dwie części, tak by były widoczne zrolowane warstwy. Dwa kawałki ciasta przeplatamy na zmianę i formujemy w koło, na łączeniu ugniatamy palcami by ciasto się zespoiło. 
 Wieniec układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzamy na dolną półkę rozgrzanego piekarnika do 180st C i pieczemy przez ok.30-40 minut. 
 Pieczywo trzymamy pod bawełnianą ściereczką aby dłużej zachowało świeżość. 
  
 
 Wpis bierze udział w akcji organizowanej przez serwis www.mojpieknystol.pl
 
   
  
 
            