Drożdżówki z truskawkami
Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 12 truskawek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 20 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g ricotty lub twarogu sernikowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru pudru
Truskawki pociąć na plasterki w poprzek owocu (fot.4). W wyrośniętych placuszkach zrobić wgłębienie na nadzienie - wcisnąć w środek dno małej szklaneczki lub filiżanki (o śr. 4 cm). Należy to robić delikatnie, ale na tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.5). Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem (fot.6). Ja przygotowałam go trochę więcej niż w oryginale, bo uwielbiam lukier na drożdżówkach :) Podgrzać sok z cytryny w garnuszku, gdy będzie gorący, odstawić z ognia i dodawać stopniowo cukier puder mieszając aż powstanie gładki lukier.
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis