Drożdżówki z makiem
Domowe drożdżówki z nadzieniem makowym, w którym znajdziemy takie pyszności jak rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ekstrakt migdałowy i cynamon. Są dość pracochłonne, dlatego do ich przygotowania wykorzystuję gotowy, zmielony mak, który można dostać w większości marketów.
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (10 sztuk)
Zaczyn :
25 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto :
500 g mąki pszennej
70 g cukru
szczypta soli
175 ml letniego mleka
80 g masła
Nadzienie :
200 g zmielonego maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25g orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1/3 łyżeczka cynamonu
Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo :
1 jajko
Jak przygotować drożdżówki z makiem :
Zmielony mak należy wsypać do miski i zalać gorącą wodą do przykrycia. Odstawić do całkowitego wystudzenia (około 3 godziny).
Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, letnie mleko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 3-4 minuty aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski. Wówczas przełożyć je na blat i wyrabiać jeszcze przez 4-5 minut. Włożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie : na garnek położyć sito, wyłożyć czystym ręcznikiem kuchennym, przelać na niego mak. Zawinąć ręcznik i dokładnie odcisnąć z wody. Odciśnięty mak przesypać do suchej miski. Dodać cukier, rodzynki, bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy, miód, masło, ekstrakt migdałowy i cynamon, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na podsypanym mąką blacie na wymiar około 50x30 cm. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę makową. Zawinąć dłuższy bok tak, żeby powstała rolada. Ułożyć ją łączeniem ciasta do dołu, lekko spłaszczyć i ciąć ostrym nożem kawałki o szerokości około 4 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki (tak, żeby boki uniosły się do góry). Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 10 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut (drożdżówki powinny się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier: cukier puder i gorącą wodę umieścić w kubeczku, dokładnie wymieszać i od razu lukrować drożdżówki (jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki dodać trochę cukru pudru).