Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem
Zdjęcie - Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wakacjach wróciliśmy do wspólnego wypiekania....

Pierwsza tura nas ominęła...

Ale w drugiej wzięliśmy już udział :)

Przepis zaproponowała Matka Wariatka - można go znaleźć pod adresem: http://100smakow.com.pl/drozdzowka-ze-sliwkami/

Poniżej cytuję przepis:

Drożdżówka ze śliwkami

Ciasto:

375 g mąki
8 g drożdży instant - 1 paczka
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
100 g masła
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli


Nadzienie:

1/2 kg śliwek lub moreli
150 g twarogu
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.

Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.

Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.



Razem z nami ciasto piekły:
Dziękujemy za wspólne pieczenie :)


Zdjęcie - Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów