Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy trwa...
Dzisiaj drożdżówka ze starej książki mojej mamy. Książka prawdopodobnie bazująca na tradycyjnych przepisach, jednak jeśli chodzi o składniki to masła praktycznie nigdzie się nie uświadczy - margaryna króluje.
U mnie na maśle, cieplutka pachnąca drożdżówka właśnie lekko przestygła i jest gotowa do krojenia...
Zdjęcie - DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 50 dkg rabarbaru
Przygotować zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i połowy szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i lekko ostudzić.
Rabarbar oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyć na blaszkę (ja użyłam dużej, piekarnikowej), ułożyć rabarbar i odstawić do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
  • 10 dkg mąki
  • 7,5 dkg cukru
  • 10 dkg masła
Składniki na kruszonkę należy przygotować tak jak ciasto kruche. Posiekać i szybko zagnieść. Najszybciej i najwygodniej przygotowuje się ją wrzucając wszystko do malaksera. Wystarczy kilka minut ucierania, tak aby składniki się połączyły i miały konsystencję kaszki.
Kruszonką posypać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie - DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów