Drożdżówka bez zagniatania od Marty

Drożdżówka bez zagniatania od Marty
Przepis na drożdżówkę dla wygodnych, bez zagniatania i taka, która jak zapewniła Marta, zawsze wychodzi.

Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Zdjęcie - DROŻDŻÓWKA BEZ ZAGNIATANIA OD MARTY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdżówka bez zagniatania - Laura SKŁADNIKI:
  • 3/4 kostki drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka całe
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • mleko*
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców i posiekanych orzechów lub migdałów
* przy oddzielaniu jajek, białka wlać do szklanki i odmierzyć dokładnie taką samą ilość mleka Zasypać warstwowo wg kolejności podanej w przepisie i odstawić na 2 godziny.

Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko - ostatnio stała w formie około pół godziny).

Piec 35-45 minut (w zależności od wielkości blaszki) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie przepisów