Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

W tym roku święta będą wyjątkowo obfite w mak. Chyba przez cały rok nie zjadłam tyle maku ile zjem go przez najbliższe dni. Dzisiaj polecam kolejne drożdżowe zawijaski, tym razem z bardzo bogatym wnętrzem gdyż ukryłam tam  wiśnie, bakalie i marcepan. Całość doskonale się komponuje. Bardzo zachęcam do ich przygotowania  a jutro zapraszam na jeszcze jedno, zaskakująco dobre danie   z makiem.

Zdjęcie - Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka

Składniki na masę makowo-marcepanową:

  • 400 g masy makowej
  • szklanka wiśni
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych

Wiśnie rozmrozić, odsączyć. Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, wiśniami i startą na tarce masą marcepanową.

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto oprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, posmarować połową  masy makowo-marcepanowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, przekrojeniem do wierzchu. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów