Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To moja szósta propozycja - tym razem sylwestrowo-noworoczna , bo paszteciki upiekłam specjalnie na Sylwestra . Podane z gorącym czerwonym barszczykiem są po prostu pyszne ! Kruche , z pieczarkowo-cebulowym farszem są świetną przekąską na karnawałową zabawę . Skorzystałam z przepisu podanego przez Krystynę na forum cincin .

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz :

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • sól , pieprz

do posmarowania i posypania :

  • 1 roztrzepane jajko
  • ziarenka czarnuszki , maku , sezamu itp.

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie i lśniące [ Krystynie zajęło to ok. 5 minut - ja też potrzebowałam mniej wiecej tyle czasu ] . Odstawić pod przykryciem na 30 minut .

W tym czasie zrobić farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce . Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić .

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka .

Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut - do zrumienienia [ u mnie piekły się na termoobiegu w 165 C przez jakieś 30 minut ] .

Na tę porcję ciasta przygotowałam trochę za mało farszu , więc kilka pasztecików zrobiłam z innym nadzieniem : wymieszałam trochę mielonego sera [ takiego do sernika ] , pokrojonej w kostkę szynki i posiekanych czarnych oliwek , doprawiłam solą , sproszkowanym czosnkiem i oregano - i wyszły mi paszteciki śródziemnomorskie ;)

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Piernik razowy

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Pierniczki alpejskie z nadzien…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bliny na zakwasie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Ucierane z masą makową

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Duńskie pierniczki, czyli orze…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Migdałowe ciasteczka z dziurką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Tymbaliki z indyka i żurawiny

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kochanie, zrobię ci awanturkę.…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Krokiety z prażoną czerwoną ka…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Rembertowskie śledzie majerank…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Kapuśniaczki - pączki z kapust…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku