Drożdżowe muffiny z brzoskwiniami

Przepis na drożdżowe muffiny znalazłam na blogu Izabeli, zmniejszyłam proporcje, nieco je zmieniłam i oto co z tego wyszło.



Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z pracochłonnym wyrabianiem. Tym razem postanowiłam skorzystać z miksera. Ciasto wyszło puszyste, dość luźne, ale jednocześnie nie kleiło się do rąk. Muffinki są leciutkie i delikatne.
Składniki na 12 muffinek:
320-350 g mąki
1-2 dag drożdży
1 jajo
3 łyżeczki cukru
120 ml mleka
2 łyżki stołowe masła
szczypta soli
Z połowy mleka, łyżeczki cukru, drożdży i odrobiny mąki zrobiłam zaczyn i odstawiłam na ok. 20 minut żeby urósł. Przełożyłam go do misy miksera i miksując na średnich obrotach zaczęłam na zmianę i powoli dodawać pozostałe składniki. Miksowanie trwało kilka minut. Kiedy ciasto było już dobrze wyrobione posypałam je lekko mąką i odstawiłam aby wyrosło. W tym czasie obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę brzoskwinię.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części i z każdej z nich zrobiłam kuleczkę, którą nadziałam owocami. Przełożyłam do formy muffinkowej i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Piekłam 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego!



Ciasto drożdżowe zawsze kojarzyło mi się z pracochłonnym wyrabianiem. Tym razem postanowiłam skorzystać z miksera. Ciasto wyszło puszyste, dość luźne, ale jednocześnie nie kleiło się do rąk. Muffinki są leciutkie i delikatne.
Składniki na 12 muffinek:
320-350 g mąki
1-2 dag drożdży
1 jajo
3 łyżeczki cukru
120 ml mleka
2 łyżki stołowe masła
szczypta soli
Z połowy mleka, łyżeczki cukru, drożdży i odrobiny mąki zrobiłam zaczyn i odstawiłam na ok. 20 minut żeby urósł. Przełożyłam go do misy miksera i miksując na średnich obrotach zaczęłam na zmianę i powoli dodawać pozostałe składniki. Miksowanie trwało kilka minut. Kiedy ciasto było już dobrze wyrobione posypałam je lekko mąką i odstawiłam aby wyrosło. W tym czasie obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę brzoskwinię.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części i z każdej z nich zrobiłam kuleczkę, którą nadziałam owocami. Przełożyłam do formy muffinkowej i odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Piekłam 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
