Drożdżowe bułki z jabłkowym nadzieniem

Wyszły mi naprawdę świetne bułki na podwieczorek.

Ciasto jest wg przepisu z tego bloga - dziekuję Dorotus76.

75 gram masła

250 ml mleka

25 gram świeżych drożdży albo paczka drożdży suszonych - tych na pół kilo mąki

szczypta soli

70-80 gram cukru

pół kilo pszennej mąki

Masło stopiłam w garnku, dodałam mleka (nie gotowałam!), dodałam drożdży i wymieszałam całość. Przelałam do dzieży robota kuchennego i dodając stpniowo makę, sól i cukier wyrabiałam naśredniej prędkości aż ciasto stało się elastyczne i nie kleiło się do ścian dzieży.

Odstawiłam na godzinę. Nastepnie znów przez 5 minut zagniatałam na średnich obrotach i odstawiłam na 10 minut.

Kiedy ciasto rosło zrobiłam nadzienie:

3 bardzo duże jabłka obrałam i pozbawiłam gniazd nasiennych. Pokroiłam je w drobna kostke i w garnku - bez wody - dusiłam je z cukrem i dodatkiem cynamonu aż stały sie miękkie ale nie rozpadły na miazgę!

Przestudzone nadzienie nakładałam na rozwałkowane dość cienki placki ciasta i zalepiałam formując kule-bułeczki. Odstawiłam na 30 minut do wyrośniecia. Przed włożeniem do piekarnika (nagrzanego do 210 stopnic C) posmarowałam wierzch bułek rozkłóconym jajkiem.

Piekłam je ok 20-25 minut.

Zdjęcie - Drożdżowe bułki z jabłkowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z makiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Drożdżowe serca z marmoladą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

1

Ciasteczka ” pastelowe róże” –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Maślane rogaliki z makiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Ciasteczka cytrynowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Walentynkowe śniadanie - bułec…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze