Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką

Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką
Zdjęcie - Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe babeczki z jagodami, porzeczkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Na kruszonkę:
  • 60 g mąki
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru pudru
Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 75 ml oleju Oliwier
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 200 g pomieszanych owoców (jagody, borówki, porzeczki)
  • 1 białko rozmieszane z 1 łyżką mleka
  • masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie

Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami mleka. Dodać 2 łyżki mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.

Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn, resztę mleka, jajko, żółtko i resztę cukru. Wyrabiać (najlepiej hakiem miksera), aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Na koniec stopniowo dodawać olej. Dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 60 min.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach i zagnieść w kulkę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.

Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy łyżką i zamieszać. Porcje ciasta nakładać do przygotowanej formy, mniej więcej do połowy wysokości wgłębień. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 25 min.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wierzch babeczek posmarować białkiem z mlekiem. Posypać owocami i kruszonką.

Piec ok. 25 min. Po wyjęciu z piekarnika formę odstawić na 10 min, następnie babeczki wyjąć i wystudzić na kratce.


Porada:

Do ciast drożdżowych najlepiej używać mąki o typie 550.


Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.com

Kategorie przepisów