Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem
Bardzo smaczna zawijanka drożdżowa nadziewana cynamonem, ciemnym kakao i gorzką czekoladą. Drożdżowa strucla wychodzi puszysta i mięciutka, to wypiek który możesz zjeść w ramach słodkiego śniadania. Świeża drożdżówka pachnąca czekoladą i cynamonem.
Danie: Wypieki
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 duże strucle
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 40 min.
Kalorie: 290 kcal
Drożdżówka z kakao i cynamonem wdzięcznie nazwana drożdżową struclą. Puszysta i miękka zawijanka z czekoladowym nadzieniem.
Składniki:- ZACZYN DROŻDŻOWY
120 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży babuni
1 łyżeczka zwykłego cukru
- CIASTO DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej tortowej
100 g masła roztopionego, ostudzonego
2 całe jajka
1 żółtko
50 g zwykłego białego cukru
- NADZIENIE STRUCLI
30 g masła roztopionego, letniego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
- Rozpocznij od przygotowania drożdżowego zaczynu. W ciepłym mleku rozpuść pokruszone świeże drożdże babuni i łyżeczkę cukru. Mieszaninę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Do misy przesiej przez sito mąkę tortową. Dodaj aktywny drożdżowy zaczyn, płynne masło, jajka, żółtko i cukier. Wyrabiaj najlepiej mikserem planetarnym z końcówką hakiem (ewentualnie dłońmi) do gładkości. Pozostaw ciasto w misie, oprósz delikatnie mąką pszenną, okryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 centymetrów. Powstaną z nich 2 sztuki strucli.
- Arkusze ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, po czym posyp mieszanką cynamonu, kakao i trzcinowego cukru. Na to wysyp startą na tarce gorzką czekoladę.
- Każdą struclę zwiń jak roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie przetnij nożem na pół względem dłuższego boku i skręcając 2 części ze sobą opleć je wokół własnej osi.
- Przygotuj 2 formy keksówki o długości około 25 centymetrów i wyłóż je papierem do pieczenia. Do każdej włóż zwiniętą struclę. Okryj ściereczką i odstaw do ponownego ostatniego już wyrośnięcia na 30 minut. Przed samym pieczeniem każdą struclę posmaruj 1 łyżką mleka.
- Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia, po czym polej opcjonalnie lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzącej wody lub soku z cytryny.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto