Drożdżowa babka z makiem

Drożdżowa babka z makiem

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę-  nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koncepcja jest taka, żeby przygotować ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (cała babka to tylko 3 łyżki!), zwinąć je na kształt rolady, a potem „myk”, włożyć do formy na babkę. Dzięki temu otrzymujemy piękną babkę drożdżową ze świątecznym akcentem- masą makową i rodzynkami nasączonymi sokiem pomarańczowym (lub rumem;)

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania babki użyłam gotowej masy makowej (tak wiem, wiele osób mnie pewnie za to zgani, ale ja nie widzę niczego złego w ułatwianiu sobie życia).

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie muszę chyba wspominać, że babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, jednak makowe nadzienie sprawia, że jest wilgotna jeszcze kilka dni po upieczeniu (przechowywana naturalnie w szczelnym zamknięciu). Dla mnie to świetny pomysł na słodkie, poświąteczne śniadanie!

Składniki:
  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • masło - 70 g, roztopione i ostudzone (z tego 1 łyżka do nasmarowania foremki)
  • drożdże instant - 1 łyżka
  • jajko - 2 szt
  • masa makowa - 3/4 szklanki
  • rodzynki - 4 łyżki
  • pomarańcza - 1 szt (otarta skórka + sok wyciśnięty z połówki)
  • -
Przygotowanie:

Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowe, mleko lekko podgrzane, masło- rozpuszczone i ostudzone.

Rodzynki namocz przez ok. godzinę (lub dłużej) w soku pomarańczowym. Skórkę otartą z pomarańczy dodaj wraz z rodzynkami do masy makowej.

Do misy miksera włóż wszystkie składniki ciasta (mąkę, cukier, sól, mleko, masło, drożdże i jajka), możesz dodać tez małe opakowanie cukru waniliowego. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarują masę makową, całość zwiń wzdłuż dłuższego brzegu w luźną „roladę”. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę „z kominkiem”. Ponownie nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.

Ostudzone ciasto ozdób lukrem lub cukrem pudrem.

Użyłam foremki o średnicy ok. 25 cm.

Kategorie przepisów