Drożdżowa babka z makiem
Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę- nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.
Koncepcja jest taka, żeby przygotować ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (cała babka to tylko 3 łyżki!), zwinąć je na kształt rolady, a potem „myk”, włożyć do formy na babkę. Dzięki temu otrzymujemy piękną babkę drożdżową ze świątecznym akcentem- masą makową i rodzynkami nasączonymi sokiem pomarańczowym (lub rumem;)
Do przygotowania babki użyłam gotowej masy makowej (tak wiem, wiele osób mnie pewnie za to zgani, ale ja nie widzę niczego złego w ułatwianiu sobie życia).
Nie muszę chyba wspominać, że babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, jednak makowe nadzienie sprawia, że jest wilgotna jeszcze kilka dni po upieczeniu (przechowywana naturalnie w szczelnym zamknięciu). Dla mnie to świetny pomysł na słodkie, poświąteczne śniadanie!
Składniki:- mąka pszenna - 2,5 szklanki
- cukier - 3 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- masło - 70 g, roztopione i ostudzone (z tego 1 łyżka do nasmarowania foremki)
- drożdże instant - 1 łyżka
- jajko - 2 szt
- masa makowa - 3/4 szklanki
- rodzynki - 4 łyżki
- pomarańcza - 1 szt (otarta skórka + sok wyciśnięty z połówki)
- -
Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowe, mleko lekko podgrzane, masło- rozpuszczone i ostudzone.
Rodzynki namocz przez ok. godzinę (lub dłużej) w soku pomarańczowym. Skórkę otartą z pomarańczy dodaj wraz z rodzynkami do masy makowej.
Do misy miksera włóż wszystkie składniki ciasta (mąkę, cukier, sól, mleko, masło, drożdże i jajka), możesz dodać tez małe opakowanie cukru waniliowego. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarują masę makową, całość zwiń wzdłuż dłuższego brzegu w luźną „roladę”. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę „z kominkiem”. Ponownie nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.
Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.
Ostudzone ciasto ozdób lukrem lub cukrem pudrem.
Użyłam foremki o średnicy ok. 25 cm.