Drop scones -szkockie naleśniki
Dziś w podróż zabieram Wam do Szkocji.
Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie pancakes.
Nazwa kojarzy się z popularnymi bułeczkami Scones ( które też znajdziecie u mnie na blogu! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego.
Są fajnie delikatne, puszyste, lekkie!
Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury ( u mnie dżem z czereśni – ten! ), owoców , śmietany lub masła.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko 3,2% – 0,5 szkl
* duże jajko – 1 szt
* roztopione masło – 1 łyżka
* cukier – 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 duża szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut.
Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta.
Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!