Drobiowe kąski z ananasem


Składniki:
- 2 pojedyncze piersi drobiowe,
- 100 g ananasa (świeżego lub z puszki),
- 3 plastry sera kremowego do tostów (np. Hochland),
- sól.
Panierka:
- ½ szklanki drobno mielonej bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego czosnku.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Kurczaka umyć. Usunąć wszystkie zbędne błonki. Każdą pierś kurczaka, pociąć w poprzek na cienkie plastry, około 0,5 cm. Teraz każdy z plastrów, przeciąć jeszcze wzdłuż na 2 części (fot.1). Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą z obydwu stron.Ananasa pociąć w kostkę, około 1,5 x 1,5 cm.Na każdym kawałku mięsa ułożyć kostkę ananasa (fot.2) i zwinąć go w rulon (fot.3). Żeby ruloniki się nie rozpadały, należy spiąć je wykałaczką. Przygotować panierkę, mieszając dokładnie wszystkie składniki w misce.Na patelni rozgrzać olej.Przygotowane wcześniej ruloniki drobiowe, obtaczać w panierce (fot.4) i układać na patelni. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor (fot.5).Zdjąć z patelni. Usunąć wykałaczki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (z termoobiegiem).Roladki drobiowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ułożyć niewielki kawałek sera, tak żeby pokrywał wierzch (fot.6).Wstawić do piekarnika i zapiekać tylko do momentu roztopienia się sera.Podawać od razu po przygotowaniu.

Drukuj przepis