Drobiowa galaretka z jajkiem

Drobiowa galaretka z  jajkiem

 

Zdjęcie - Drobiowa galaretka z  jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

składniki:

1/2 porcji kurczaka

3 jajka

1/4 opakowania zielonego groszku

2 marchewki

1 pietruszka

3 liście pora

1 cebula

2 ząbki czosnku

ziele angielskie

listki laurowe

pieprz czarny

sól

żelatyna(4 do 5 łyżeczek na 1 litr wywaru)

 

 

 Kurczaka włożyć do gara z obranymi warzywami, dodać ziele angielskie (około 5 ziarenek) i kilka listków laurowych. Zalać wodą i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po ugotowaniu wywar przecedzić przez sitko. Mięso obrać, pokroić na małe kawałeczki (ja kroję na grubość 1 cm.), wrzucić do małych salaterek. Dodać zielony groszek i pokrojoną w plastry marchewkę. Można dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry lub w ćwiartki.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wywaru(ja rozpuściłam w 1/2 szklanki) a następnie wlać do reszty wywaru i wymieszać. Ja miałam około 1 litra wywaru i wsypałam 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Salaterki zalać wywarem i odstawić do stężenia.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Drobiowa galaretka z  jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Drobiowa galaretka z  jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów