Dorsz z warzywami na soczewicy
Ostatnio bardzo często ryby przyrządzam właśnie w ten sposób.
Po pierwsze to świetny sposób na przemycenie w obiedzie dużej ilości warzyw, po drugie pozwala uniknąć w całym domu zapachu smażonej ryby (co w przypadku dorsza jest szczególnie ważne). Poza tym danie jest lekkie i po prostu pyszne, a do tego można je przyrządzić nawet z nieodmrożonych wcześniej filetów.
Baza warzywna może być prawie dowolna. Tym razem użyłam pomidorów i soczewicy, ale świetnie sprawdzaj się tu dodatek bakłażanów, świeżej bazylii czy oliwek.
Dorsz z warzywami na soczewicy Składniki- dorsz - filety (wybrałam polędwiczki,), 400 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- soczewica czerwona - 3/4 szklanki
- cukinia - 1/2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- oliwa - 1 łyżka
- woda - 2 szklanki
- zioła - oregano, tymianek- po 1 gałązce
- melasa - 1 łyżeczka lub szczypta cukru (do smaku)
- sól, pieprz - do smaku
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno poszatkowaną cebulę i ząbek czosnku, zeszklij na małym ogniu.
Dorzuć soczewicę, przesmaż przez minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę.
Dokładnie wymieszaj, zalej pomidorami z koncentratem pomidorowym i wodą. Przypraw solą i pieprzem oraz melasą.
Na wierzchu ułóż kawałki ryby, je także posól i popieprz. Dodaj świeże zioła.
Patelnię przykryj pokrywką i ustaw na małym palniku. Gotuj ok. 15 minut, nie mieszając- ryba ma pozostać na wierzchu jasna. Danie jest gotowe, gdy soczewica jest miękka, a ryba ugotowana.