Dorsz w naleśnikowym cieście piwnym


Jesli nie przepadasz za ryba w klasycznej panierce,moze skusi Cie ryba smazona w ciescie piwnym? Robilam dorsza w ten sposob po raz pierwszy i bardzo ciekawa bylam jego smaku.Ryba przygotowana w ten sposob jest bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie?
Skladniki na ciasto piwne:

150 ml piwa
1 jajko
1/2 lyzeczki soli
pieprz
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypiorek-opcjonalnie
ponadto:
2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza
sok z cytryny
sol
2 lyzki maki
Wykonanie:
- przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z ryby
- rybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolic
- filety obtaczac w mace,nastepnie w ciescie piwnym i smazyc na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zrumienienia.Odkladac na talerz wylozony recznkiem papierowym ,by odsaczyc nadmiar tluszczu
- podawac u ulubionymi dodatkami