Dorsz pieczony z ziołami i musztardą
            Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .

Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- około 1 kg dorsza (filet)
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - pieprz świeżo mielony
 - sól morska
 - 100 g masła (powinno być miękkie)
 - 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
 - 5-6 gałązek posiekanej pietruszki
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
 - 1 mała szalotka drobno posiekana
 - oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
 - 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania
 
Sposób wykonania:
- piekarnik ustawiamy na 200º C
 - filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
 - filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję
 - dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
 - pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
 - naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
 - układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
 - całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.