Dorsz pieczony z papryką i ziołami

Dorsz pieczony z papryką i ziołami
Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, ziół i tartej bułki, na pewno warta jest wypróbowania. Paprykę ostrą w połowie zastąpiłam słodką, zamiast zwykłej bułki tartej, użyłam razowej. Polecam na szybki obiad i kolację we dwoje. W wielu kuchniach świata dorsz jest podawany w dni postne i Wigilię :-)

Zdjęcie - Dorsz pieczony z papryką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 25 g klarowanego masła
  • 3 filety z dorsza umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
  • 50 g pełnoziarnistej bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki, lub kolendry
  • 1 mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana

Składniki na dressing

  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu cytrynowego i soli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • mały kawałek słodkiej papryki drobno posiekany
  • 4 łyżki oleju z winogron
Klarowane masło rozpuszczam na patelni, dodaję bułkę tartą, sok cytryny, papryczkę i  zioła. Wszystko szybko mieszam i odstawiam. Filety polewam mieszanką i przekładam na blaszkę. Zapiekam 25 min. w temp. 200 stopni. Robię dressing. Sok z cytryny, sól i pieprz mieszam. Dodaję olej i resztę składników, całość dokładnie ubijam. Dressingiem polewam filety tuż przed podaniem. Tak podana ryba smakuje z każdą sałatą. Smacznego :-) Moje uwagi : Na kolację we dwoje, do bułki tartej można dodać posiekane orzechy włoskie ;-)

Zdjęcie - Dorsz pieczony z papryką i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów