Dorsz pieczony z papryką i ziołami
Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, ziół i tartej bułki, na pewno warta jest wypróbowania. Paprykę ostrą w połowie zastąpiłam słodką, zamiast zwykłej bułki tartej, użyłam razowej. Polecam na szybki obiad i kolację we dwoje. W wielu kuchniach świata dorsz jest podawany w dni postne i Wigilię :-)
Składniki
- 25 g klarowanego masła
- 3 filety z dorsza umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
- 50 g pełnoziarnistej bułki tartej
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki, lub kolendry
- 1 mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana
Składniki na dressing
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu cytrynowego i soli
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- mały kawałek słodkiej papryki drobno posiekany
- 4 łyżki oleju z winogron