Dorsz pieczony z dodatkiem sherry
Super prosty pomysł na biała rybę. Przygotowałam w ten sposób polędwicę z dorsza, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Polecam na szybki obiad!
przepis znalazłam tutaj
składniki (4 małe porcje)
500 g filetów z dorsza ( miałam polędwicę ) lub dowolna biała ryba
sól i pieprz
3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
3 łyżki wytrawnego sherry
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe a nie przezroczyste, i powinno się łatwo rozdzielać na płaty. Podawać polane maślanym sosem. Smacznego!
przepis znalazłam tutaj
składniki (4 małe porcje)
500 g filetów z dorsza ( miałam polędwicę ) lub dowolna biała ryba
sól i pieprz
3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
3 łyżki wytrawnego sherry
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe a nie przezroczyste, i powinno się łatwo rozdzielać na płaty. Podawać polane maślanym sosem. Smacznego!