Donuty / Oponki czekoladowe

Donuty / Oponki czekoladowe
Zdjęcie - DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na myśl o Tłustym Czwartku już oblizujemy się ze smakiem!

Niedługo do oporu będziemy zajadać się Oponkami zwanymi również donatami / donutsami.

Ja dziś mam dla Was przepis na takie bardzo bardzo czekoladowe!

Rozpływające się w ustach … delikatne …. i mega słodkie!

Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości!

Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi.

Koniecznie wypróbujcie!

Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem.

To dopiero będzie mega uczta!

 Zdjęcie - DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka – 110 g

* kakao – 15 g

* cukier – 40 g

* soda – 1 płaska łyżeczka

* ser biały półtłusty – 130 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna 18%60 g

* olej do smażenia

DODATKOWO:

* czekolada – ok. 100 g

* masło – 1 łyżka

Zdjęcie - DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.

Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę.

Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.

Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.

Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.

Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej.

Zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów