Donuty / Oponki czekoladowe


Na myśl o Tłustym Czwartku już oblizujemy się ze smakiem!
Niedługo do oporu będziemy zajadać się Oponkami zwanymi również donatami / donutsami.
Ja dziś mam dla Was przepis na takie bardzo bardzo czekoladowe!
Rozpływające się w ustach … delikatne …. i mega słodkie!
Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości!
Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi.
Koniecznie wypróbujcie!
Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem.
To dopiero będzie mega uczta!
SKŁADNIKI:
* mąka – 110 g
* kakao – 15 g
* cukier – 40 g
* soda – 1 płaska łyżeczka
* ser biały półtłusty – 130 g
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna 18%60 g
* olej do smażenia
DODATKOWO:
* czekolada – ok. 100 g
* masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.
Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę.
Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.
Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.
Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej.
Zajadamy!
Smacznego!