Domowy 'Twister Atikos'

Domowy 'Twister Atikos'
Choć na co dzień staram się szerokim łukiem omijać fast-foody, są sytuacje, w których wizyta w owych przybytkach jest koniecznością. Na przykład podróż. Albo gastrofaza, która często łapie mnie po piwie ze znajomymi ;)
Niedawno miałam okazję próbować promocyjnej, greckiej wersji Twistera w KFC. Smakowało. I jak to zwykle bywa w moim przypadku, już zaczęłam kombinować, jak tu zrobić podobne danie w domu.
Przepisów na kurczaka „jak w KFC” można znaleźć w Internecie mnóstwo. Niemal wszystkie proponują dodania do panierki płatków kukurydzianych, co dla mnie jest nieporozumieniem, bo co jak co, ale w KFC nigdy ich nie używali. Ja nie kombinowałam i zrobiłam kawałki kurczaka w „normalnej” panierce, bo przecież taka też jest smaczna. Jeśli ktoś chce dodawać płatków, smażyć w głębokim tłuszczu lub stosować inne triki – proszę bardzo :) Wszak całe sedno tkwi w zwinięciu ich w tortille razem z sosem tzatziki. I tak otrzymujemy pyszne danie, w którym na pewno wiemy, co jemy i z czego to jest zrobione ;)

Zdjęcie - Domowy 'Twister Atikos' - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DOMOWY 'TWISTER ATIKOS'
8 pszennych tortilli,
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 długi ogórek-wąż,
1 ząbek czosnku,
ok. 250 ml gęstego jogurtu (greckiego lub bałkańskiego),
kilka liści sałaty,
kilka sztuk oliwek (opcjonalnie),
4 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
przyprawa do kurczaka,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości pudełka od zapałek. W miseczce wymieszać bułkę tartą z łyżeczką przyprawy do kurczaka. Kawałki mięsa zanurzać w roztrzepanym jajku, a następnie panierować w bułce. Usmażyć na patelni na złoty kolor.
Przygotować sos tzatziki: 2/3 ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć szczyptą soli i odstawić, aż puści sok. Posiekany ząbek czosnku rozetrzeć w moździerzu, rozprowadzając łyżką jogurtu (można też po prostu czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem, ale ja nie lubię czosnkowych farfocli, wolę jednolity sos). Dodać do reszty jogurtu. Ogórka lekko odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli.
Pozostałe 1/3 ogórka umyć i wraz ze skórką pokroić na ćwierćplasterki. Sałatę umyć i porwać na mniejsze części. Oliwki pokroić w plasterki.
Tortille zwilżać kolejno wodą i kłaść na gorącej, suchej patelni, po kilkanaście sekund z obu stron, aż będą miękkie. W jeszcze ciepłą tortillę zawinąć sałatę, kurczaka, ogórek, oliwki i sos tzatziki. Podawać od razu.

Kategorie przepisów