Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

Niby nic takiego , zwykły tłuszcz , a jednak ma wielu wielbicieli . Nie ma to jak swojskie jedzenie - własnoręcznie przyrządzone , proste i smaczne . Zachciało mi się takiego domowego smalczyku ze skwarkami i cebulką - dawno go nie robiłam , więc postanowiłam nadrobić zaległości ;-)

Zdjęcie - Domowy smalec ze skwarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • słonina - kupiłam kawałek ok. 15 x 15 cm - może miał ze 30-40 dag
  • 1 cebulka
  • kilka łyżek wody
  • majeranek

Słoninę pokroić w drobną kosteczkę . Wrzucić na głęboką patelnię lub do rondla , wlać kilka łyżek wody , podgrzewać na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając - ostrożnie ! potrafi mocno pryskać - łatwo się oparzyć.

Smażyć tak długo , aż wytopi się smalec i skwarki staną się malutkie i rumiane . Zestawić ostrożnie z ognia , odczekać trochę i wrzucić drobno posiekaną cebulkę , wymieszać [ jeżeli wrzuci się cebulę do zbyt rozgrzanego smalcu - przypali się i będzie gorzka ] . Dodać 1 łyżeczkę roztartego w dłoniach majeranku , wymieszać . Przelać do miseczki i odstawić do zastygnięcia .

Zdjęcie - Domowy smalec ze skwarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy smalec ze skwarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów