Domowy serek topiony
Przepis "stary jak świat". Kiedyś moja babcia robiła taki serek z dodatkiem kminku, ja już zdążyłam przetestować inne połączenia. Taki domowy serek jest o wiele lepszy od sklepowego i co bardzo ważne nie zawiera konserwantów. Polecam gorąco!
Składniki:
500g twarogu (nie może być kozi!!!)
2 łyżki masła
2 żółtka
sól
dodatki (do wyboru)
kminek (ok. 1 łyzeczki)
słodka i ew. szczypta ostrej papryki
szczypiorek lub ulubione zioła
drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)
czosnek przeciśnięty przez praskę)
posiekane orzechy, np. włoskie
Pokruszony twaróg przełożyć na talerz, przykryć ściereczką pozostawić w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na 2 - 3 dni, do momentu, aż zacznie niezbyt ładnie pachnieć (tak naprawdę, to ma niesamowicie cuchnąć :D).
Na patelni roztopić masło, dodać zgliwiały twaróg. Podgrzewać, często mieszając drewniana łyzką aż ser stanie sie płynny. Wtedy zdjąć patelnię z ognia, dodać sól do smaku, roztrzepane żółtko i dowolne dodatki. Wymieszać szybko i dokładnie. Gorącą masę serową przelać do miseczki lub nałożyć do naoliwionych silikonowych foremek na lód.
Smacznego!