Domowy serek topiony

Domowy serek  topiony

Przepis "stary jak świat". Kiedyś moja babcia robiła taki serek z dodatkiem kminku, ja już zdążyłam przetestować inne połączenia. Taki domowy serek jest o wiele lepszy od sklepowego i co bardzo ważne nie zawiera konserwantów. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Domowy serek  topiony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

500g twarogu (nie może być kozi!!!)

2 łyżki masła

2 żółtka

sól

dodatki (do wyboru)

kminek (ok. 1 łyzeczki)

słodka i ew. szczypta ostrej papryki

szczypiorek lub ulubione zioła

drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)

czosnek przeciśnięty przez praskę)

posiekane orzechy, np. włoskie

 

Pokruszony twaróg przełożyć na talerz, przykryć ściereczką pozostawić w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na 2 - 3 dni, do momentu, aż zacznie niezbyt ładnie pachnieć (tak naprawdę, to ma niesamowicie cuchnąć :D).

Na patelni roztopić masło, dodać zgliwiały twaróg. Podgrzewać, często mieszając drewniana łyzką aż ser stanie sie płynny. Wtedy zdjąć patelnię z ognia, dodać sól do smaku, roztrzepane  żółtko i dowolne dodatki. Wymieszać szybko i dokładnie. Gorącą masę serową przelać do miseczki lub nałożyć do naoliwionych silikonowych foremek na lód.

Smacznego!

Kategorie przepisów