Domowy pasztet świąteczny

Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet pieczemy prawie na każde święta.
Proporcje składników są zmienne - podaję wersję tegoroczną.

Składniki:
1 kg łopatki
1 kg podgardla
1 kg wątroby wieprzowej
garść suszonych grzybów
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
szklanka bułki tartej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
gałka muszkatałowa
imbir
sól
pieprz
6 jajek

Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.


Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Brukselka w glazurze miodowo-m…

Dzi Dzi
karmelowy

Śledzie w sherry

upl upl
Niebo w gębie

4

Wielkanocne śniadanie - awokad…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Sałatka i pasta z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Śledzie z pistacjami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Galantyna z kurczaka pieczona…

Dorota Dorota
SuperStyler

Przepisy z tych kategorii

4

Mini kulebiaki z kapustą i pie…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

4

Moczka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Śledź w sosie musztardowym

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Pierogi wigilijne-okragle

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

4

Zakwas na barszcz czerwony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Łazanki z kapustą, grzybami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka