Domowy pasztet świąteczny

Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet pieczemy prawie na każde święta.
Proporcje składników są zmienne - podaję wersję tegoroczną.

Składniki:
1 kg łopatki
1 kg podgardla
1 kg wątroby wieprzowej
garść suszonych grzybów
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
szklanka bułki tartej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
gałka muszkatałowa
imbir
sól
pieprz
6 jajek

Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.


Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Suszony schab (dojrzewająca wę…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Schab pieczony

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Pâté z kurzych wątróbek

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

10

Rolada drobiowo - wieprzowa na…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pieczeń wieprzowa z figami i k…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Żeberka w syropie klonowym z r…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Kacze udka z figami

aronia aronia
Wiem co jem

Kotleciki z polędwiczki wieprz…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Makaron z wieprzowiną, groszki…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Kurczak z mango i kuskusem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Wołowina z woka z papryką na o…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera