Domowy pasztet świąteczny

Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet pieczemy prawie na każde święta.
Proporcje składników są zmienne - podaję wersję tegoroczną.

Składniki:
1 kg łopatki
1 kg podgardla
1 kg wątroby wieprzowej
garść suszonych grzybów
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
szklanka bułki tartej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
gałka muszkatałowa
imbir
sól
pieprz
6 jajek

Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.


Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kolacja dla dzieci - twarożek…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Sałatka z pieczoną dynią

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Sałatka z fasoli i oliwek

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

1

Sałatka ze stekiem – pyszny po…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Mini racuszki ziemniaczane - p…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Krewetki (langustynki) z cytry…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

1

Barszcz na zakwasie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Barszcz czerwony prosty jak..…

Kasia Kasia
Pełny talerz

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Zakwas z buraków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Zakwas z buraków na barszcz

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Miodowe śledzie z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku