Domowy pasztet świąteczny

Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet pieczemy prawie na każde święta.
Proporcje składników są zmienne - podaję wersję tegoroczną.

Składniki:
1 kg łopatki
1 kg podgardla
1 kg wątroby wieprzowej
garść suszonych grzybów
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
szklanka bułki tartej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
gałka muszkatałowa
imbir
sól
pieprz
6 jajek

Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.


Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Burger „Pico de Gallo”

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Pasztet domowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ajwar, pasta z pieczonych warz…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Ruloniki z szynki z piwem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bakłażan z pesto z orzechów ne…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Węgierskie leczo – lecsó

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Domowy pasztet wieprzowo-cielę…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

19

Mięso ze słoika

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Słoikówka

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

6

Pikantna wędlina domowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Dietetyczny schab gotowany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kiełbaski ślimaczki z miodem n…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu